Španělské ptáčky s rýží

Španělské ptáčky patří mezi největší klasiky české kuchyně (i když o nich ve Španělsku nikdy neslyšeli). Zdají se vám na večeři v týdnu příliš náročné? Udělejte si je den dopředu. Práce dají jen málo, a pak už se dělají samy.

Ingredience pro 4 porce
  • 4 hovězí plátky z kýty
  • sůl
  • pepř černý mletý
  • 2 lžíce anglické hořčice
  • 75 g uzeného špeku
  • 2 vejce natvrdo
  • 2 kyselé okurky
  • 500 g cibule
  • rostlinný olej
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky celého nového koření
  • 10 kuliček pepře černého celého

Postup

Krok 1: Plátky na ptáčky si ideálně nechte nakrájet už v řeznictví. Pokud nemají dostatečně velký kus kýty, lze je udělat jako „motýlky“. První plátek se nedokrojí úplně, druhý už ano – a rozevřením vznikne motýlek, tedy jeden velký plátek.

Krok 2: Troubu zapněte na 160 °C. Plátky naklepejte z obou stran paličkou na maso. Osolte a opepřete. Z jedné strany po celé ploše potřete hořčicí a doprostřed naskládejte špalíček špeku, čtvrtky vajec a kyselých okurek. Zabalte roládky a sepněte je jehlami na maso nebo omotejte kuchyňským provázkem. V hrnci vhodném i do trouby rozehřejte olej nebo sádlo a roládky na něm ze všech stran zprudka osmahněte dohněda. Pak je vyndejte.

Krok 3: Než se roládky opečou, všechnu cibuli nakrájejte najemno. Když jsou ptáčky opečené a vyndané, ve výpeku osmahněte dozlatova všechnu cibuli. Přidejte koření, vložte zpět maso a podlijte asi do 3/4 masa vodou nebo hovězím vývarem. Promíchejte, přiklopte poklicí a vložte na 2–3 hodiny do trouby. Jednou za čas ptáčky pootočte, podle potřeby přidejte trochu vody nebo vývaru.

Krok 4: Ptáčky můžete místo trouby dělat asi 2 hodiny na mírném plameni na plotně, omáčka ale tolik neztmavne a je potřeba častěji otáčet roládkami, aby se nepřipalovaly. Ať tak nebo onak, hotové ptáčky dejte na plotnu bez poklice a omáčku zredukujte na požadovanou hustotu. Podávejte s dušenou rýží nebo houskovými knedlíky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *